fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби


Сигнали за корупция


Представяне на документалния албум „Солун и българите: история, памет, съвремие. Документи“
21.06.2018

На 20 юни 2018 г. Държавна агенция „Архиви“ (ДАА) и Институтът за балканистика с Център по тракология (ИБЦТ) към БАН представиха в Галерия-книжарница „София прес“ албума „Солун и българите: история, памет, съвремие. Документи“. Изданието стана факт след споразумение за сътрудничество между двете институции по проект на Института, финансиран от Фонд „Научни изследвания“ .

Пред гостите в залата председателят на ДА „Архиви“ доц. д-р Михаил Груев и директорът на института проф. д.и.н. Александър Костов очертаха параметрите на новото съвместно издание и неговото значение за научната общност и широката общественост в България. В словото си доц. Груев изтъкна голямата роля на Централния държавен архив за издаването на албума, тъй като две трети от документите в него се намират в масиви на архива.

Председателят на ДА „Архиви“ обърна внимание върху разкрития в изданието политически, стопански и културен живот на българите в Солун от началото на ХVIII в. до наши дни, както и върху балансирания подход на създателите спрямо проблематиката на албума и неговото художествено оформление.


Редакторът на изданието и ръководител на проекта доц. д-р Юра Константинова благодари на всички, които са положили усилия за изработването на албума и разкри подробности около издаването му.

>>