fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби


Сигнали за корупция


Откриване на изложбата „Възкресение на свободата“ във Виена
09.05.2018

В Българския културен институт „Дом Витгенщайн“ във Виена бе открита изложбата „Възкресение на свободата“, посветена на 140-та годишнина от края на Руско-турската война 1877‒1878 г. и Освобождението на България. Експозицията включва разнообразни архивни материали (документи, снимки, гравюри, карти и др.) от държавните архиви на България, Руската федерация и Румъния.

Представянето на изложбата бе организирано в рамките на събитие, посветено и на 330-та годишнина от Чипровското въстание с гост-лектори проф. Искра Шварц от Университета във Виена, д-р Кирил Карталов – преподавател по политически науки в университета в Милано и изследовател на Ватиканските архиви, и отец Страхил Каваленов от Никополската епархия на Католическата църква в България.

Изложбата покрива разнообразни теми от разгръщането на войната, както и епизоди от живота на мирното население, грижи за болните и ранените и др. Тя бе високо оценена както от представители на българската общност в Австрия, така и от професори от катедра „Славистика“ на Университета във Виена. Посетителите на българския културен институт „Дом Витгенщайн“ ще имат възможност да видят изложбата до края на месец май 2018 г.


                              >>