fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби


Сигнали за корупция


Документална изложба, посветена на 80-годишнината на цар Симеон II беше открита в Държавна агенция „Архиви“
04.10.2017

На 3 октомври 2017 г. в изложбена зала „Архиви“ беше открита документалната изложба „В изгнание“, посветена на 80-годишнината на цар Симеон ІІ и организирана от Държавна агенция „Архиви“ съвместно с Фонда за опазване на историческото наследство „Цар Борис и Царица Йоанна“.

Изложбата откриха доц. д-р Михаил Груев, председател на ДАА, и доц. Петър Стоянович. Цар Симеон ІІ благодари на организаторите и обяви, че има намерение да дари и архива от министър-председателския си период.

С документи и снимки от личния фонд на Симеон II в ЦДА са проследени основни моменти от живота и дейността му преди завръщането в България. Експозицията акцентира върху неговото семейство преди изгнанието през 1946 г. Посочено е учението на цар Симеон ІІ през 1958-1959 г. във Военната академия „Вали Фордж“, Пенсилвания, САЩ, и сватбата му с Маргарита Гомес-Асебо през януари 1962 г. Отбелязано е неговото пълнолетие и дейността му през следващото десетилетие.

Особено място е отделено на благотворителната му дейност сред българската емиграция. Създаден е специален Фонд за подпомагане на българските емигранти. Многобройни са благодарствените писма от наши съотечественици, на които е изпратена материална помощ.

С поредица от важни документи е подчертан стремежът на цар Симеон ІІ да обедини българската емиграция с одобряване на създаването на Временно българско представителство на 7 януари 1958 г. и по-късно на съвещателния орган „Съвет на стоте“.

Проследени са част от връзките му с някои български емигрантски политически и културни организации. Показана е част от кореспонденцията му с владетелски семейства, с български интелектуалци в изгнание, с хора на изкуството, музикални дейци, с българското духовенство, с медии и др. Изложбата завършва с посещението на цар Симеон ІІ в България през 1996 г.

Основно са използвани документи от фонд 1507К с документи, дарени лично от цар Симеон ІІ.
За първи път се показват оригиналите на манифеста за абдикацията на цар Фердинанд и Манифеста към българския народ на цар Борис ІІІ от 3 октомври 1918 г. за встъпване на престола. (виж още)>>